Acrylamide

Acrylamide is een mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat wanneer zetmeelrijke producten te lang of te hoog worden verhit. Zetmeelrijke producten zijn bijvoorbeeld chips en koekjes. Er zijn strenge regels gemaakt vanuit de overheid en de Europese Unie om het acrylamideniveau zo laag mogelijk te houden. Per productcategorie is er een grens bepaald waar producenten zich aan kunnen houden. Gelukkig kun je veel factoren aanpassen zodat er minder acrylamide ontstaat. Je kunt bijvoorbeeld minder lang of minder hoog verhitten. Thuis kan er ook acrylamide ontstaan in je voeding, bijvoorbeeld tijdens het frituren van je frietjes of tijdens het bakken van koekjes met je kinderen. Volg daarom goed de aanwijzingen van de verpakking. Eet geen verbrande producten en eet er niet te veel van.

Allergenen

Allergenen zijn eiwitten waarop je lichaam overgevoelig op kan reageren. Je lichaam krijgt een allergische reactie als je dit allergeen binnenkrijgt. Je immuunsysteem wordt geactiveerd en je lichaam reageert er heftig op. Je krijgt bijvoorbeeld erge buikpijn, een opgezwollen mond of je wordt duizelig. Van sommige allergenen kunnen mensen zelfs in een anafylactische shock raken. Dit kan levensbedreigend zijn. Er zijn 14 allergenen die op verpakkingen genoemd moeten worden. Als een allergeen in de ingrediënten zit, dan is dit ingrediënt dikgedrukt. Als de fabriek andere producten maakt met allergenen, waardoor het mogelijk ook per ongeluk in jouw product is terechtgekomen, dan kunnen er sporen van dit allergeen inzitten. Dit staat dan ook vermeld onder de ingrediëntenlijst. De 14 allergenen zijn; melk, ei, pinda, noten, vis, schaaldieren, soja, gluten, selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.

Arsenicum

Dit stofje heet ook wel arseen en komt onder andere in rijst voor. Het is de reden waarom ouders tegenwoordig liever geen rijstwafels willen geven aan hun jonge kinderen. Arsenicum kan in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor je lichaam. Arseen zit in grondwater en rijstvelden staan bekend om het feit dat deze onder water staan. De plant kan dus veel arsenicum in zich opnemen. Hierdoor is rijst een risicoproduct met betrekking tot arsenicum. Er zijn wettelijke grenzen waaraan levensmiddelen moeten voldoen op het gebied van arsenicum. Er bestaan specifieke eisen voor de categorie babyvoeding. Je kunt er dus vanuit gaan dat producten met rijst die specifiek voor baby's zijn, voldoen aan deze eisen en dus niet teveel arsenicum bevatten.

Biologisch

Producten die biologisch zijn, kun je herkennen aan het groene Europees biologisch keurmerk. Onder dit logo kun je zien in welk land het product verpakt is en of de ingrediënten uit de Europese Unie komen. Producenten die dit logo gebruiken worden streng gecontroleerd door de instantie SKAL. Er is speciale wetgeving waaraan alle gecertificeerde producten voldoen. Dit zijn eisen die bovenop de reguliere wetten gelden. De focus ligt hierbij op het gebruik van natuurlijke ingrediënten, toevoegingen en bewerkingen. Zo mogen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen niet gebruikt worden bij de landbouw. Bij verdere verwerking is een groot aantal E-nummers verboden. Biologische producten zijn dus een stuk beter voor je gezondheid, want je krijgt een stuk minder onnatuurlijke, chemische en mogelijk schadelijke stoffen binnen.

Biologisch keurmerk

SKAL is de organisatie die elk biologisch bedrijf in Nederland certificeert. Zij controleren dus of je je houdt aan alle biologische eisen en als je slaagt, mag je het biologische keurmerk op je verpakkingen zetten. In de Europese Unie wordt overal hetzelfde biologische logo gebruikt, namelijk het groene logo met het blaadje gemaakt van witte sterretjes. Heb je deze wel eens gezien? Onderaan het logo kun je zien in welk land het product is gemaakt. Zo staat NL voor Nederland en BE voor België. Ook staat er of de ingrediënten allemaal of gedeeltelijk uit de EU komen of juist allemaal buiten de EU. Als er geen SKAL logo op de verpakking staat, is het dus niet gecerticeerd biologisch. Meer weten over wat biologisch inhoudt? Kijk dan hier.

E-nummers

Dit zijn additieven. Dat betekent dat deze stoffen extra zijn toegevoegd aan het receptuur van een voedingsmiddel. Dit gebeurt altijd om een reden. Zo heb je E-nummers die kleur geven, maar ook E-nummers die een product luchtig of langer houdbaar maken. E-nummers zijn allemaal goedgekeurd door de EU. Sommige E-nummers zijn verboden in een aantal productcategorieën of hebben strenge eisen voor hoeveel je ervan mag gebruiken. E-nummers zijn vaak onnatuurlijk en kunnen daardoor je lichaam in de war brengen. Wij voegen daarom liever geen E-nummers toe. Wist je dat biologische producten veel minder soorten E-nummers in zich mogen hebben? Biologische producten voldoen dus aan extra strenge eisen. Je kunt trouwens niet E-nummervrij leven, want zuurstof is ook een E-nummer en een tomaat zit van nature ook vol met stoffen die ook E-nummers zijn. Zoek maar eens op.

Fairtrade

Fairtrade is een keurmerk. Dit moet je niet verwarren met het merk Fairtrade Original. Dit merk bestond al voordat het keurmerk Fairtrade ontstond. Het Fairtrade keurmerk geeft aan dat ingrediënten op een eerlijke manier zijn verkregen en verhandeld. Je ziet het vaak op koffie, cacao en hazelnoten staan.

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn sterk bewerkte suikers. Voorbeelden zijn kristalsuiker, glucose-fructosestroop en dextrose. In deze suikers zitten alleen nog suikermoleculen en zijn alle andere stoffen (vitamines, mineralen, vezels, etc.) die van nature aanwezig waren in het product weggehaald. Wij kiezen altijd voor het gebruik van ongeraffineerde suikers, omdat deze minder bewerkt zijn. Deze staan dus dichter bij de natuur en geven hun eigen smaak en textuur aan onze producten.

gluten intolerantie

Een ander woord voor gluten intolerantie is coeliakie. Mensen met coeliakie kunnen niet goed tegen het eten van producten waar gluten in zitten. Gluten zijn eiwitten en irriteren de darmen van coeliaki patiënten. De darmen raken zo van slag dat het toplaagje van de darmen loslaat. Dit zorgt voor veel buikpijn en het wordt moeilijker voedingsstoffen goed op te nemen. Het kan ook zorgen voor vermoeidheid, een opgeblazen buik, diarree of juist obstipatie. Gluten kunnen al in hele kleine hoeveelheden een reactie geven bij mensen met gluten intolerantie. Daarom is het belangrijk goed op het etiket te kijken of er gluten bevattende ingrediënten worden gebruikt of sporen aanwezig kunnen zijn van gluten. Veel graansoorten bevatten van nature gluten, zoals tarwe, spelt en rogge. In broden spelen gluten een belangrijke rol. Ze zorgen ervoor dat het brood luchtig en sponzig wordt. Heb je wel eens glutenvrij brood geproefd? Je proeft vast een verschil!

Lactose

Dit is een stof die van nature voorkomt in melk. Je kunt het herkennen aan het stuk 'lact' wat lijkt op lactatie. Lactose is een bekende stof geworden omdat een groep mensen lactose-intollerant is. Lactose is een suikermolecuul. Mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen dit stofje niet verwerken, waardoor deze stof onverteerd in de darmen terecht komt. Hier veroorzaakt het problemen, want dat stofje hoort hier niet thuis. Wist je dat in harde kazen vaak geen lactose zit? Veel melkmerken hebben tegenwoordig gelukkig een lactose-vrije melk in de supermarkt liggen. Dat is fijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Mineralen

Mineralen zijn net als vitamines micronutriënten. Dat betekent dat je hele kleine hoeveelheden van deze stoffen uit je voeding hoeft te halen. Mineralen zijn stoffen die een essentiële rol spelen in je lichaam. Je moet ze uit je voeding halen. Je hebt namelijk maar een aantal milligram of zelfs microgram nodig van elk mineraal per dag. Doordat de supermarkten vol liggen met zwaarbewerkte producten is het lastiger geworden genoeg mineralen binnen te krijgen. Het is dus belangrijk gezond te eten, goed te variëren en veel onbewerkte en verse voedingsmiddelen te eten. Mineralen spelen belangrijke rollen in je lichaam. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een goede bloeddruk, vochthuishouding en sterke botten. Meer weten over mineralen? Bekijk dan eens onze tabel.

Ongeraffineerde suikers

Ongeraffineerde suikers zijn minder bewerkt dan geraffineerde suikers. Beide varianten kun je gebruiken om een product zoeter te maken. Ongeraffineerde suikers kunnen nog sporen bevatten van de van nature aanwezige vitamines, mineralen en vezels die in het oorspronkelijke product zaten. De kleur, geur en smaak van ongeraffineerde suikers maakt deze echt authentiek. Wij gebruiken altijd ongeraffineerde suikers, want deze staan dichter bij de natuur.

Palmvet

Palmvet is een discutabel ingrediënt. Het wordt ontzettend veel gebruikt, waardoor de vraag ernaar hoog is. Dit zorgt ervoor dat oerwouden worden gekapt om daar palmolieplantages te starten. Dit brengt de levens van veel dieren in gevaar en draagt zelfs bij aan het uitsterven van de oeran oetang! Palmvet gebruiken we dus liever niet. Daarnaast wordt palmvet vaak kunstmatig gehard en dat is dus niet natuurlijk voor je lichaam. Omdat er alternatieven zijn zoals zonnebloemolie en roomboter, gebruiken wij deze.

Pasteuriseren

Pasteuriseren of pasteurisatie is een hittebehandeling die is uitgevonden door Louis Pasteur. Hij ontdekte dat als je voedingsmiddelen in een glazen pot verpakt en deze pot korte tijd (ongeveer 30-45 minuten) verhit op een lage temperatuur (ongeveer 80 graden Celsius) dat het voedingsmiddel gesloten lang houdbaar bleef. Een goed voorbeeld van een gepasteuriseerd product is melk in de supermarkt in het koelschap. Deze melk is langer houdbaar dan verse onbehandelde melk. De pasteurisatie heeft een aantal micro-organismen namelijk gedood waardoor deze niet meer kunnen groeien. Er zijn nog steeds micro-organismen aanwezig en zij groeien door, waardoor de melk na ongeveer drie weken toch bedorven is. Dit is een mildere verhittingsstap dan steriliseren, waardoor smaak, textuur, geur, kleur en voedingsstoffen beter behouden blijven. Houdbare melk is maanden goed ookal wordt het ongekoeld bewaard. Dit is een goed voorbeeld van een gesteriliseerd product. In houdbare melk zijn alle micro-organismen uitgeschakeld en zal de melk dus ook niet bederven zolang deze niet wordt geopend. Pasteurisatie heeft zeker onze voorkeur en dit passen we dan ook toe waar mogelijk. Onze verse maaltijdjes zijn bijvoorbeeld gepasteuriseerd, wat grote voordelen met zich meebrengt.

Steriliseren

Steriliseren of sterilisatie is een hittehandeling die wordt gekenmerkt door het lang verhitten (ongeveer 60-90 minuten) op hoge temperatuur (rond de 120 graden Celsius). Het wordt toegepast op voedingsmiddelen die lang houdbaar dienen te zijn en niet gekoeld bewaard hoeven te worden, zoals potjes babyvoeding in het babyschap van de supermarkt. Ook houdbare melk is een goed voorbeeld van een gesteriliseerd product. Tijdens deze hittebehandeling worden alle micro-organismen uitgeschakeld, zodat er niets meer groeit en het product niet bederft. Sterilisatie is een hittebehandeling die het extreme broertje is van pasteuriseren. Pasteurisatie is een mildere verhittingsstap dan steriliseren, waardoor smaak, textuur, geur, kleur en voedingsstoffen beter behouden blijven. Pasteurisatie heeft dan ook zeker onze voorkeur en dit passen we dan ook toe waar mogelijk. Onze verse maaltijdjes zijn bijvoorbeeld gepasteuriseerd, wat grote voordelen met zich meebrengt.

Sulfiet

Dit is een conserveermiddel dat vaak wordt gebruikt bij gedroogd fruit, zoals rozijntjes, abrikozen en pruimen. Het zorgt ervoor dat gedroogd fruit langer houdbaar blijft. Het heeft ook invloed op de kleur van het gedroogde fruit. Zo zie je bijvoorbeeld dat gedroogde niet-biologische abrikozen felgeel zijn of lichtoranje. Gedroogde biologische abrikozen zijn daarentegen bruinig van kleur. Het is niet nodig om sulfiet toe te voegen aan gedroogd fruit. Omdat het daarnaast ook een chemisch conserveermiddel is, vermijden wij deze te allen tijden.

Genetische modificatie (GMO)

Alle levende wezens bestaan uit DNA. DNA maakt wie je bent. Er zijn miljarden combinaties mogelijk. De wetenschap is nu zo ver ontwikkeld, dat men het DNA van bijvoorbeeld bacteriën of planten kan aanpassen. Daardoor kun je de eigenschappen van dit wezen dus veranderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld schimmels zo veranderen dat ze een stofje uitscheiden dat naar aardbeien ruikt. Dat gebruiken ze vervolgens in producten met aardbeiensmaak en dat heet 'natuurlijke aroma'. Genetische modificatie is natuurlijk niet natuurlijk. Wij sleutelen namelijk aan de natuur. Veel mensen zijn hierop tegen. Toch worden ook veel medicijnen door gentech gemaakt. Het is dus een relatief nieuw topic met mogelijk onvoorziene gevolgen.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Biologische producten zijn anders dan niet-biologische producten. Wat is dan het verschil? Er worden bijvoorbeeld geen kunstmatige / chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij biologische producten. Wel kan er gebruik worden gemaakt van natuurlijke stoffen. Dit alles gebeurt onder zeer strenge regels.

Vezels

Vezels zijn koolhydraten die het lichaam niet kan verteren. Ze komen dus heel aan in de darmen. In de darmen zitten talloze bacteriën, die samen met de schimmels en gisten je microbioom worden genoemd. Deze bacteriën smullen van deze vezels. Alle oplosbare vezels dienen als voeding voor je microbioom. Daardoor wordt je microbioom heel gezond, wat weer voordelen kan hebben voor jouw mentale en fysieke gesteldheid. Onoplosbare vezels bestaan ook. Die zijn zo ingewikkeld dat zelfs de bacteriën niet weten wat ze er mee aanmoeten. Toch hebben deze ook een belangrijke rol. Ze zorgen er namelijk voor dat je ontlasting meer volume krijgt en ook een betere consistentie krijgt. Goed voor je stoelgang dus. Vezels kun je vinden in veel onbewerkte natuurlijke voedingsmiddelen, zoals granen, peulvruchten, groenten en fruit.

Vitamines

Vitamines zijn stoffen die een essentiële rol spelen in je lichaam. Je moet ze uit je voeding halen. Je hoeft er gelukkig niet veel van binnen te krijgen. Daarom heten ze ook wel micronutriënten. Je hebt namelijk maar een aantal milligram nodig van elke vitamine per dag. Doordat de supermarkten vol liggen met zwaarbewerkte producten is het lastiger geworden genoeg vitamines binnen te krijgen. Het is dus belangrijk gezond te eten, goed te variëren en veel onbewerkte en verse voedingsmiddelen te eten. Er bestaan vetoplosbare vitamines (vitamines A, D, E en K) en wateroplosbare vitamines (B-vitamines en vitamine C). Wist je dat vetoplosbare vitamines beter door je lichaam worden opgenomen als ze worden ingenomen met voedingsmiddelen waar vet in zit? Wil je weten waar welke vitamine in te vinden is, download dan onze tabel.